F.E Magic Elegance S.R.L

Strada Peștera Dâmbovicioara nr.12 Sector 6,București
România
0214303632
magic.elegance123@yahoo.com

Stiați că...

DIFERENȚA DINTRE CAFEAUA ARABICA ȘI ROBUSTA 

 

Există două categorii de bază în care pot fi imparțiți arborii de cafea. Deși există o varietate largă pentru fiecare în parte – și fiecare are catarecteristicile lor – această clasificare in două mari categorii ne ajută să înțelegem diferența dintre o cafea bună și una obișnuită.

Amestecurile de cea mai bună calitate sunt făcute 100% din cafele arabice. Cele slab calitativ și mai ieftine pot avea un procent de cafea Robusta sau pot fi fabricate integral din acest tip de cafea. Cafeaua Arabica are un gust superior, fiind mult mai aromată și mai complexă decât Robusta. Robusta tinde să dea un gust amar băuturii având în acelasi timp o aromă slabă.
De ce se cultivă Robusta? Există mai multe motive pentru care acest tip de cafea se cultivă și se comercializează.

- arborii de cafea Robusta produc primele boabe la doi, maxim trei ani de cand au fost cultivați, in timp ce prima recoltă de cafea Arabica poate fi obținută abia după patru, cinci ani de la cultivarea arborelui.

- Arborii de cafea robusta nu sunt atat de pretențiosi la condițiile de mediu, în comparație cu cei de cafea Arabica. Sunt mai toleranți la frig si cresc la diferite altitudini. Din această cauză sunt preferați pentru plantațiile de cafea.

- Boabele de Robusta sunt mai ieftine, devenind astfel mai accesibile celor care prelucrează cafeaua. Ei le vor vinde unor consumatori puțini pretențiosi. Din cafeaua Robusta se obtine cafeaua solubila, care nu este foarte aromata. Poate fi utilizata in amestecuri, alaturi de cafeaua Arabica pentru a face amestecul mai ieftin pentru cei care le prelucreaza si pentru a face produsul mai vandabil catre consumatorul final, fiind promovat ca avand cafea Arabica. Robusta are mai multa cofeina decat Arabica.

In acest timp arborii de cafea Arabica necesita altitudini mai mari pentru dezvoltare. Cu cat altitudinea este mai mare, cu atat boabele de cafea se dezvolta mai lent, conservand foarte bine aroma. Varietati de Arabica sunt crescute in diferite regiuni ale lumii, avand arome distincte, ceea ce diferentiaza si produsul final. Aroma este influentata de factori precum vremea, altitudinea, tipul solului, daca exista sau nu copaci care sa ofere umbra plantatiilor de cafea. In plus,aroma cafelei depinde foarte mult de procesul de indepartare a cojii fructului. Toate aceste motive pledeaza pentru cafeaua Arabica ca fiind o cafea buna.

Cafeaua Robusta contine:

Cafeina: 1.8 – 4.0 %
Clorogenic Acid: app. 10.0 %
Ulei: app. 10.0 %

Cafeaua Arabica contine:

Cafeina: 0.9 – 1.4 %
Clorogenic Acid: app. 6.5 %
Ulei: app. 16.0 %